6 отличителни факти за розите

6 отличителни факти за розите

1. Розите са едни от най-старите цветя

Нищо чудно, че розите се споменават в литературата и музиката от векове. Археолозите са открили вкаменелости от рози, датиращи от преди 35 милиона години. Още по-удивителен факт за розите е, че най-старата жива роза е на 1000 години. Тази впечатляващо издръжлива роза расте на стената на катедралата в Хилдесхайм в Германия.

2. Можете да ядете рози

Поставянето във ваза не е единственият начин да използвате розите в кухнята. Техните венчелистчета са годни за консумация, а розовата вода (направена от накисване на венчелистчетата във вода) често се добавя към желета или конфитюри или се използва като ароматизатор в индийски и китайски ястия. Розите също растат плод с форма на зрънце, наречен шипка. Плодът може да бъде оранжев, червен, тъмно лилав или дори черен. Шипките са пълни с витамин С и могат да се използват в коктейли или сушени за приготвяне на освежаващ чай. Никога не яжте листенца от стандартна цветарска роза, защото пестицидите, които обикновено се използват върху тях, не са одобрени за храна.

3. Ароматът им се използва в парфюмерията

Знаете поговорката: Спрете и помиришете розите. Е, розите не са избрани случайно за тази фраза; техният прекрасен аромат е популярен флорален аромат, използван в много парфюми. По-конкретно, розовото масло е основна съставка в парфюмерийната индустрия от векове. Извличането на розово масло от цветя изисква огромно количество рози; само един грам масло се получава от две хиляди рози.

4. Всеки розов цвят има различно значение

Ако не сте запалени по класическата червена роза, която се появява във филмите и картичките за Свети Валентин, имате късмет; има много красиви цветове на розите, всички със специфични значения. Освен червените рози, символизиращи любовта и романтиката, розовите рози излъчват изящество и елегантност. Ярките жълти рози представляват приятелство и настроение. В по-мрачна нотка белите рози означават съчувствие, поради което често може да ги видите на погребения. Въпреки това, белите рози могат също да представляват чистота, духовност и невинност. Предложете оранжеви рози за следващия си поздравителен букет (може би за абитуриент или новоназначен). Те представляват ентусиазъм.

5. Розата е националното цвете на САЩ

Вероятно бихте могли да назовете националната птица на САЩ (подсказка: Тя е на гърба на четвъртината), но може да не знаете националното цвете: Розата. През 1986 г. президентът Роналд Рейгън обявява розата за национална цветна емблема на Съединените щати. Той дори го направи, докато стоеше в известната Розова градина на Белия дом. Различни разновидности на рози също са щатските цветя на Джорджия, Айова, Ню Йорк, Северна Дакота и Вашингтон, окръг Колумбия.

6. Розите се кръщават в чест на хората

Забавен факт за розите е, че те са кръстени в чест на политици, знаменитости и други легендарни личности като знак на почит към техния принос към обществото. Розата на Елизабет Тейлър е ярко розова хибридна чаена роза, докато розата на Барбра Стрейзънд, към която тя беше много особена, е лавандулов цвят с ярък, цитрусов аромат. Розата на Джулия Чайлд е подходящо с масленожълт цвят с аромат на женско биле. Първата дама Лора Буш избра роза с оранжево-канелен нюанс, защото й напомняше за залез в Тексас. Дори Елвис Пресли има роза, кръстена на него – оранжево-розова хибридна чаена роза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *