Катализаторът е автомобилна част, за която не всеки шофьор дори знае. Факт е, че този автомобилен компонент изпълнява само една функция: почистване на отработените газове за защита на околната среда. Ето защо не всеки шофьор смята за необходимо да инсталира добавки за катализатор и тази част на автомобила си, както и да прилага добавка за тях.

Напоследък състоянието на околната среда оставя много да се желае. Поради това много производствени предприятия произвеждат автомобили, оборудвани с каталитичен конвертор, от поточната линия.

Компоненти на добавки за катализатор за автомобил

Катализаторът е доста прост. Състои се само от няколко елемента:

  • тяло;
  • монолитен филтър, състоящ се от много клетки, които са оформени като пчелна пита;
  • каталитичен слой, който е основният в тази част.

Специалният каталитичен слой съдържа малко количество ценни метали: платина, родий и паладий. Тези метали са известни с това, че проявяват каталитични свойства. С други думи, те ускоряват реакцията на разцепване, но не участват в нея.

В зависимост от материала, от който е направен монолитният филтър, могат да се разграничат няколко групи автомобилни неутрализатори.

Керамичен катализатор: плюсове и минуси

Вътрешната част на този тип неутрализатор е изработена от керамика. Те не се използват на всички превозни средства. И има редица причини за това.

Сред предимствата на тези части е достъпната им цена. Най-добре е да купувате тези части от чужд произход, тъй като те също имат редица недостатъци. Основното е, че керамиката има крехка структура. Не издържа никакво механично натоварване. Шофирането по пътища с лошо качество кара катализатора бързо да стане неизползваем.

В допълнение, износването на катализатори от този тип се влияе от редица причини:

  • използване на нискокачествено гориво;
  • температурни промени;
  • прегряване на самата част;
  • проникване на всякаква течност в частта: антифриз, масло, вода и др.

Метален катализатор

Устройството е много по-здраво и устойчиво на всякакви химически и физични въздействия от керамичните блокчета, тъй като е с метална конструкция. Тези характеристики допринасят за факта, че цената на металния неутрализатор също се увеличава. Вътре в блока има метални пчелни пити с неправилна форма, които са усукани в спирала.

Повредата на такива агрегати обикновено се свързва с използването на гориво с недостатъчно качество или края на експлоатационния им живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *