BREAKING NEWS

Какво са пептиди

Пептиди – какво представляват?

Пептидите са естествени биологични молекули. Намират се във всички живи организми и играят ключова роля във всички видове биологична активност. Подобно на протеините, пептидите се образуват (синтезират) естествено от транскрипция на последователност от генетичния код, ДНК. Транскрипцията е биологичният процес на копиране на специфична последователност на гена на ДНК в молекула на пратеника, и РНК, която след носи кода за даден пептид или протеин. Отчитайки се от мРНК, верига от аминокиселини се съединява заедно с пептидни връзки, за да образува една единствена молекула.

Има 20 естествено срещащи се аминокиселини и, като букви в думи, те могат да бъдат комбинирани в огромно разнообразие от различни молекули. Когато една молекула се състои от 2-50 аминокиселини, тя се нарича пептид, докато по-голямата верига от> 50 аминокиселини обикновено се нарича протеин.

Пептидите се намират във всяка клетки и всяка тъкан в тялото

В човешкото тяло пептидите се намират във всяка клетка и тъкан и изпълняват широк спектър от основни функции. Поддържането на подходящи нива на концентрация и активност на пептидите е необходимо за постигане на хомеостаза и поддържане на здравето.

Функцията, която пептидът изпълнява, зависи от видовете аминокиселини, участващи във веригата и тяхната последователност, както и от специфичната форма на пептида. Често действат като хормони и по този начин представляват биологични пратеници, пренасящи информация от една тъкан през кръвта в друга. Два често срещани класа хормони са пептидни и стероидни хормони. Пептидните хормони се произвеждат в жлези и редица други тъкани, включително стомах, черва и мозък. Примери за пептидни хормони са тези, които участват в регулирането на кръвната захар, включително инсулин, подобен на глюкагон-пептид 1 (GLP-1) и глюкагон, и тези, регулиращи апетита, включително грелин.

Основното действие на пептидите е да създават биологичен ефект чрез свързване с рецепторите на клетъчната повърхност

За да може пептидът да прояви своето действие, той трябва да се свърже с рецептор, специфичен за този пептид и намиращ се в мембраната на съответните клетки. Рецепторът прониква в клетъчната мембрана и се състои от извънклетъчен домейн, където пептидът се свързва, и вътреклетъчен домейн, чрез който пептидът упражнява своята функция при свързване и активиране на рецептора. Пример е рецепторът GLP-1, който се намира на бета клетки в панкреаса. При активиране на рецептора чрез естествен GLP-1 или пептиден аналог (синтезирана молекула, имитираща ефекта на естествения GLP-1, като нашия ликсисенатид), клетката се стимулира чрез серия от биологични събития за освобождаване на инсулин.

Пептидите са по-малки версии на протеините.

Много здравни и козметични продукти съдържат различни пептиди за много приложения, като техните потенциални свойства са против стареене, противовъзпалителни или мускулно-изграждащи свойства.

Последни изследвания показват, че някои видове пептиди биха могли да имат полезна роля за забавяне на процеса на стареене, намаляване на възпалението и унищожаване на микробите.

Хората могат да объркат пептидите с протеини. И протеините, и пептидите са изградени от аминокиселини, но пептидите съдържат много по-малко аминокиселини от протеините. Подобно на протеините, пептидите естествено присъстват в храните.

Поради потенциалните ползи за здравето на пептидите се предлагат много добавки, които съдържат пептиди, които производителите са извлекли или от храна, или са направени синтетично.

Някои от най-популярните пептиди включват колагенови пептиди за борба със стареенето и здравето на кожата и креатин пептидни добавки за изграждане на мускули и повишаване на показателите при атлетите.

Пептидите в добавките могат да идват от растителни или животински източници на протеин, включително:

  • яйца
  • мляко
  • месо
  • риба и миди
  • боб и леща
  • соя
  • овес
  • ленено семе
  • конопени семена
  • пшеница