Какви видове алергични реакции съществуват?

Какви видове алергични реакции съществуват? Всеки, който страда от алергични реакции, рано или късно си задава въпроса защо се появяват алергиите. При алергия определено вещество отвън – алерген – когато влезе в тялото, се възприема от имунната система на организма като чужд агент – антиген. В защита срещу антигена се произвеждат антитела (имуноглобулини, лимфокини). Когато същият алерген антиген навлезе отново в тялото и взаимодейства с вече произведените антитела срещу него, възниква алергична реакция (реакция на защита и едновременно увреждане на собствените клетки/тъкани). В зависимост от количеството на алергенния антиген, който навлиза в нас, и чувствителността на организма към този алерген, алергиите могат да се проявят като леки симптоми (хрема, сърбеж, алергичен конюнктивит) или да имат сериозни последствия за цялото тяло (анафилактичен шок, оток на Квинке).

Видове алергични реакции

Всички алергени могат да бъдат разделени на две основни групи:

  • Екзоалергени –

всички фактори на околната среда, които дават тласък на развитието на алергична реакция (инфекциозни алергени – бактерии, вируси; неинфекциозни – растителен прашец, хранителни алергени, животински косми, прах, пестициди, аерозамърсители)

  • Ендоалергените

Това са фактори от вътрешната среда на организма, които съпътстват развитието на алергична реакция.

Освен това всички алергични реакции могат да бъдат разделени на 2 големи групи:

  • Истински
  • фалшиви или псевдоалергични

Основният признак на псевдоалергията е, че тежестта и времето на проява на първите признаци на заболяването зависят от количеството на конкретен продукт, съдържащ алергена, както и от концентрацията на тези вещества (т.е. процесът зависи от дозата ).

Например, ако изядете килограм мандарини/ягоди, тогава всеки здрав човек ще покаже признаци на псевдоалергия (кожни симптоми, сърбеж, ринит, конюнктивит). При истинската алергия,  алергична реакция, процесът не зависи от дозата. Една молекула от алергена е достатъчна, за да може алергичната реакция да се развие с пълна сила. Например, достатъчно е да оближете мандарина/ягода, за да предизвикате алергична реакция.

Видовете алергични реакции също се разделят на реакции от незабавен тип и алергични реакции от забавен тип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *