BREAKING NEWS

Икони – какво можем да даучим повече

Икони – какво можем да даучим повече

Икони – какво можем да даучим повече за светците и за изписаните с букви, обозначаващи обреда на тяхната святост и имената им.

5.3. Не е ли почитането на иконите нарушение на втората заповед: „Не си правете идол и никакъв образ на това, което е на небето отгоре, и това, което е на земята отдолу, и това, което е във водата под земята; не им се покланяйте и не им служете “(Изх. 20: 4-5)?

– Поклонението на иконите не противоречи на втората заповед. Църквата учи, че иконата се основава на самия факт на въплъщението на втората Личност на Света Троица – Божия Син.

Стария завет

Старият Завет не изобразява Всевишния, защото „никой не е виждал Бог по всяко време“ (Йоан 1:18). Но в Новия Завет „единственият Син, който е в лоното на Отца, Той е разкрил“ (Йоан 1:18). „Велика тайна на благочестието: Бог се яви в плътта“ (1 Тим. 3:16). Ефирното въплъщение и Невидимото станаха видими! Сега Той Сам казва на своите ученици: „Много пророци и праведници искаха да видят това, което вие виждате, но не видяха“ (Матей 13:17).

Думите на Спасителя означават, че апостолите, за разлика от древните пророци, вече директно виждат Бог, който се е появил на земята, който е невидим в Стария Завет. „Този, който Ме е видял, е видял Отца” (Йоан 14: 9), казва Самият Господ. Това е съществената разлика между Евангелието и Синайското законодателство. Там те не видяха никакъв образ, тук Бог се явява в конкретно, видимо, видимо изображение и следователно изобразен.

Първите икони са изображения на Христос

Въплътеният Бог и Богородица, чрез които Бог се е въплътил. Цялата християнска иконография се основава на тези два образа.

За нас: Ние сме онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“. Обадете ни се, за да поръчате при нас Вашата икона: +359 886 811 379, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница, София

5.4. Каква е разликата между православна икона и картина?

Картината е художествен образ, създаден от творческото въображение на човек, следователно тя е вид предаване на отношението на художника. Картината е земен образ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *