BREAKING NEWS

Кога жените-спортистки прибягват до стероиди?

Какво са анаболните стероиди?

Това са синтетични вещества, подобни на мъжкият хормон – тестостерон. Много често се използват за лечение при състояния свързани с нисък синтез на тестостерон при момчетата, забавено развитие и др. медицински състояния.

Стеродите подобряват качеството на мускулатурата и костите. В спорта, дозите които се прилагат, са в пъти по-високи от тези, приложими при лечение на медицински състояния.


Действието на анаболните стероиди в спорта е известно на всички – много позитивни резултати и много голям риск за здравето. Употребата на стероидите и при нежната половинка в спорта, присъства активно, като се задълбочава през годините.

Рисковете, свързани с злоупотребата с анаболни стероиди, включват както временни, така и трайни увреждания на всеки, който ги използва, особено тийнейджърите. Многобройни проучвания разкриват, че употребата на стероиди сред момичетата-тийнейджъри е по-разпространена, отколкото мнозина биха си помислили.

Доклад за наблюдение на рисковото поведение на младежта за 2017 г. от CDC посочва, че разпространението на студентки, които са приемали стероиди в определен момент от живота си, е 2,4%. Въпреки че този процент може да изглежда малък, той се равнява на приблизително 1 на всеки 42 тийнейджърки. (Отнася се за територията на САЩ).

Употребата на стероиди при тийнейджърките е тревожна, тъй като лекарствата имитират действието на мъжкия полов хормон тестостерон. Употребата на анаболни стероиди от младо момиче може да има пагубни резултати. Някои дългосрочни ефекти включват забавен растеж, безплодие и постоянни вторични мъжки полови характеристики. В допълнение към възможни постоянни физически промени, използването на анаболни стероиди значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания . Също така може да причини различни психологически промени. Злоупотребата със стероиди също увеличава риска от определени инфекции като хепатит, ХИВ и интрамускулни абсцеси от използването на антисанитарни игли за инжектиране на стероиди.

Защо жените използват стероиди?

Изследвания сочат, че злоупотребата на момичета с анаболни стероиди, не е свързана само с търсене на високи спортни постижения. Причина и повод може да бъде също високорисково поведение – объркана сексуална ориентация, злоупотреба и зависимости от наркотични вещества.

Но все пак, основанате причини, могат да се обобощят:

  • За да са по-тонизирани и добре изглеждащи
  • За да се чувстват по-силни с увеличена мускулна маса. Това често се наблюдава освен при спортистиките а и при момичета станали жертва на подигравки и насилие
  • Натиск от партньора – тийнейджърките са много уязвими и податливи на външно влияние, което може да доведе до злоупотреби и зависимости