АС – употреба, злоупотреба и странични ефекти

Анаболни стероиди – употреба, злоупотреба и странични ефекти

Питали ли сте се някога, как тежкоатлетите стават толкова големи? Докато някой от тях достигат до тази форма с тежки тренировки, специален режим на хранене и като цяло живот отдаден на това, то други често прибягват до странична помощ. А именно подпомагане с анаболни стероиди. Употребата им е нелегална и забранена за употреба по официални форуми и състезания.

Стероидите са синтетични вещества, наподобяващи мъжкият полов хормон-тестостерон. Те имат и законни медицински цели, разбира се. Понякога лекарите предписват анаболни стероиди, като лечение на хората с определени видове анемия и мъже, чиито организъм не може да синтезира достатъчно тестостерон. Лекарите също предписват различен вид стероиди, наречени кортикостероиди, за да се намали подуването и отока при определени медицински състояния. Кортикостероидите не са анаболни стероиди и нямат същите вредни ефекти.

Но медицинско лице не може да предписва анаболни стероиди на физически здрави лица, целящи постигане на внушителна физика и развитие на мускулатурата.

Има много различни видове стероиди. Някои от най-разпространените анаболни стероиди, приети днес: анадрол, оксандрин, дианабол, винстрол, дека-дураболин и еквипоаза.

Как се използват?

Голяма част от стероидите се срещат под формата на таблетки, други са в инжекционна форма. Злоупотребата се случва в дози по-високи до 100 пъти от тези, предназначени за медицнски цели. Много спортисти приемат тн.нар.“стакове“ което е комбинация от няколко вида стероиди с различна насоченост. Това увеличава действието им и работи в няколко направления. Приемът се случва пирамидално в цикъл от 6-12 седмици. В началото се започва с ниски дози, като постепенно се увеличават. През втората половина на цикъла, дозите започват да се намаляват.

Ефектите, които са търсени от атлетите са бързи и видими за кратък период. Най-често се изразяват в:

  • Повишаване издръжливостта на организма
  • Изичстване на мускулатурата
  • Изграждане на чиста и масивна мускулатура
  • Значително намаляване на мастната подкожна тъкан

Добре запознатите треньори и атлети с анаболните стероиди, изготвят специални цикли за тренировъчен процес, предсъстезателен период и период на изчистване непосредствено преди състезанията. Удостоверяването на наличие на анаболни стероиди в организма на кръвта, то атлета бива отстранен от състезанието и често получава забрана за повторно явяване за определен период от време.

Какви са най-честите странични ефекти?

Един от най-честите ефекти е появата на стероидно акне по лицето и тялото, силно изразено по гърба и гърдите. Пъпките са големи, червени и болезнени. При прием на стероиди от жени и момичета, се наблюдава окосмяване по тялото и лицето, нетипично за нежния пол. При прекомерна злоупотреба се стига и до промяна на първичните полови белези по жените, забавяне или напълно изчезване на месечния цикъл, което е тотално объркване на женските полови хормони. Това може да доведе до трайни последствия за оргазнима и да повлияе върху фертилноста на жената.

Друг страничен ефект от злоупотребата са увеждания на органи в тялото, ,образуване на тумори, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност. Приема на анаболните стероиди дава сила и издръжливост и често неподготвени атлети, могат да претоварят организма и сърцето си неусетно, което е възможно да завърши дори със смърт.

Агресията и агресивното поведение също е често срещан страничен ефект от приема на стероиди. Потребителите проявяват непредизвикана агресия към близки и непознати хора.

Ако все пак сте решили да взимате стероди, то бъдете сигурни, че сте се информирали достатъчно за действието им и комбинацията в която може да се приема. Ако не сте запознати, задължително направете консултация със специалист, който да Ви запознае с позитивното но и с негативното действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *