Тестостерон
In: Полезни публикации0

Тестостеронът представлява важен хормон в човешкото тяло, който отговаря за функциите на половите органи, обмяната на веществата, състоянието на костно-ставната система. Нивото му е от значение преди всичко за мъжете, но оказва влияние и върху състоянието на женския организъм. С времето, нивата му се понижават, което нарушава хормоналното равновесие – най-вече между самият тестостерон и женския хормон естроген. Това забавя функциите на обмяната на веществата, увеличава количеството на телесните мазнини, отслабва костите и намалява половото влечение – либидото.

Този хормон обуславя добрата психическа форма, поддържа самочувствието, придава увереност в собствените сили и добро настроение. Освен това, той спомага за концентрация на вниманието, улеснява натрупването на мускулна маса и оформянето на ефектен мускулатурен релеф, „стопявайки“ излишните подкожни мазнини. Наличието на оптималните количества тестостерон поддържа сексуалното влечение.

Как може да бъде коригиран и регулиран по естествен начин?

Първо средство – здравословното хранене.
Сред основните фактори за понижаване нивата на тестостерона са наднорменото тегло и излишните количества мазнини. Обмяната на веществата се нарушава. Първият симптом за нарушаване на хормоналния баланс в организма е именно наднорменото тегло.

Второ средство – то също е част от здравословното хранене. Трябва да се избягват готовите храни и преработените продукти – например, колбаси, консерви и др. Причината е, че съдържат многобройни добавки: стабилизатори, консерванти, оцветители, ароматизатори, овкусители и т. н., които превръщат храната повече в произведение на химическата промишленост, отколкото в нормален хранителен продукт.

Трето средство – консумирайте храни, максимално близки до натуралните. Това означава без или поне с минимум захар, транс- и хидрогенни мазнини, изкуствени добавки.
Полезни за повече тестостерон са:
– нетлъсто месо;
– риба;
– зеленчуци и плодове (в съотношение приблизително 70:30);
– овесени ядки, кафяв ориз, картофи;
– ядки, семки, зехтин.

Четвърто средство – избягвайте бялата рафинирана захар. Вместо нея може да консумирате мед или билката стевия.

Пето средство – здравословните мазнини, които може да приемате, са най-вече от типа омега-3. Съдържат се в тлъста морска риба, яйчения жълтък, водорасли (най-вече в ламинарията), орехи, ленено семе. Който е гледал филма „Роки“, си спомня как героят на Силвестър Сталоун по време на своята подготовка чупеше по няколко яйца в чаша и ги пиеше сурови – целта беше да се поеме холестерола от жълтъците, който е важен елемент при образуването на тестостерона.

Шесто средство – повече вода. При телесно тегло, примерно, 70 кг, минималното дневно количество вода, която изпивате, трябва да е поне 2.5 литра. Сокове, кафе, чай и пр. не влизат в това число.

Седмо средство – трябва да имате 3 основни хранения – закуска, обед и вечеря, както и 2 междинни (предиобедна и следобедна закуска). Добре е, също така, от 1 до 3 хранения седмично да бъдат не здравословни – а просто такава храна, каквато ви е вкусна. Това както отслабва психическото напрежение, така и не позволява на организма инстинктивно да започне да се запасява с резерви – „охлабването“ на режима го успокоява и той не зарежда мастните депа.

Осмо средство – избягвайте прекалено строгите диети. Те вкарват организма в състояние на стрес и той започва да трупа мазнини в т. нар. „мастни депа“ (най-вече около талията и ханша), за да посрещне евентуален нов калориен недостиг.
Нормалното темпо на отслабване, което не стресира организма, е около 1 кг седмично.

Девето средство – увеличете физическата активност.
Най-добрият вариант е да посещавате фитнес-салон или да се консултирате с фитнес-инструктор, ако предпочитате занимания в домашни условия.

Десето средство – откажете алкохола. Дори малки количества влияят негативно върху образуването на тестостерон – а по-големите или редовна употреба на алкохол включват процеси, които го разграждат.

Коментирай чрез Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *